Sajtótükör

A Magyar Katolikus Rádió Délutáni találkozások műsorának vendége Orosz László, akit Pécsi Krisztina műsorvezető a párizsi békeszerződésről kérdezett.

2017. július 18.

A Svájci MagyarHáz Alapítvány Független Hírmondó lapja idei harmadik számában megjelent Szakály Sándor Trianon című cikke.

2017. július 18.

Réfi Attila „Le fils cheri de la victoire”, avagy a 18. század végének leghíresebb magyarja című, a Valóságban megjelent recenzióban Lázár Balázs Krajovai és topolyai Kray Pál táborszernagy katonai pályájáról szóló kötetét mutatja be

2017. július 17.

Az Echo TV Mélymagyar műsorában Szakály Sándort Horthyról és a két világháború közötti Magyarországról kérdezi Bayer Zsolt.

2017. július 14.

A Kossuth Rádió Tér-idő műsorának vendége Bank Barbara és Szakály Sándor, akiket a nyugati magyar katonai emigráció történetéről és szerepréről kérdezett Hatos Gyula.

2017. július 11.

A KARC FM Hangoló műsorában Szakály Sándor Horthy Miklós megítéléséről nyilatkozott.

2017. július 10.

A Kossuth Rádió 25 éve történt című műsorában Tóth Eszter Zsófia a nyolcvanas évek alternatív klubjairól mesélt. Tovább a linkre.

Szakszervezetek.hu

2017. július 10.

Tóth Eszter Zsófia a Magyar Nemzet hasábjain megjelent A bennünk élő Kádár János című cikkében írja: „öncsalást, kiskapukeresést és kibeszéletlen félelmet hordozunk magunkban a rendszerváltás előtti időből”.

2017. július 8.

A KARC FM Corvin lapok című műsorának vendége Rácz János volt, aki párizsi békeszerződésről beszélt Papp Endre műsorvezetővel.

2017. július 8.

Az Echo tévé Mélymagyar műsorában Szakály Sándort Bayer Zsolt Horthy Miklós  értékeléséről kérdezte.

2017. július 7.

A Honvédségi Szemle idei 4. számában jelent meg Ligeti Dávid Az anyagháború vége a karszton – a 11. isonzói csata című tanulmánya.

Letölthető PDF

2017. július 6.

A KARC FM Karcolat című műsorának vendége Jezsó Ákos  volt, akivel a műsorvezető, Bálint István beszélgetett.

2017. július 4.

Az M5 adó Történelem és irodalom mindenkinek Tőkéczki és Takaró című műsor vendége Ujváry Gábor, aki a magyar liberalizmusról beszél.

2017. július 1.

A KARC FM Corvin lapok műsorában Zinner Tibort Papp Endre kérdezi Magyarország 1946-1947 fordulóján avagy úton a totális diktatúra felé című, a Párizsi békeszerződésről szóló konferencián elhangzott előadásáról.

2017. július 1.

A Rubicon történelmi magazin összevont, Trianonnak szentelt számában történészeink is publikáltak: Ujváry Gábor A békekötés és a magyar történetírás. „Trianon elítélésében és a revízió kívánságában mindnyájan egyek vagyunk", míg Gali Máté Egy művelt konzervatív gondolkodó Trianonról. Berzeviczy Albert és a revízió című tanulmányt. Révész Tamás volt munkatársunk 1918: az erőszak éve. Fegyelem és lázadás a hadseregben az első világháború végétől a Tanácsköztársaság kikiáltásáig című cikkel jelentkezett.

2017. június 30.

Kinek igen, kinek nem címmel Horthy Miklós és Nagy Imre eltérő megítéléséről jelent meg interjú Szakály Sándorral a Magyar Demokratában.

2017. június 28.

Joó András Trianon gazdasági hatásáról nyilatkozott Managar magazin júniusi számában.

2017. június 29.

Az M5 Esti kérdés című műsorának vendége volt Jezsó Ákos, a VERITAS Intézet kommunikációs munkatársa, aki legújabb könyvéről vall.

2017. június 27.

A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának vendége Szakály Sándor és B. Stenge Csaba történész, akik Kassa 1941-es bombázásáról beszélnek.

Hirado.hu

Körkép.sk

Hírek.sk

Gondola.hu

2017. június 25.

A Lánchídrádió Szabad gondolat műsorában az első világháborúról és az amerikai beavatkozásról beszélt Ligeti Dávid.

2017. június 25.

A KARC FM Bírósági akták műsorában szerepelt Zinner Tibor, aki a Mindszenty-perről beszélt.

2017. június 25.

A KARC FM Corvin lapok című műsorában Zinner Tibort Papp Endre műsorvezető a szuezi válságról, Mindszentyről és 1956-ról kérdezi. 

2017. június 24.

A Klubrádió Megbeszéljük műsorában Orbán Viktor Horthy Miklósról tett kijelentéséről kérdezi Ujváry Gábort Bolgár György műsorvezető.

2017. június 22.

A Magyar Katolikus Rádió Délutáni találkozás című műsorának vendége volt Marinovich Endre, aki a júniusi VERITAS-est témájáról, az Antall-kormány külpolitikájáról és diplomáciájáról beszélt Pécsi Krisztina mikrofonja előtt.

2017. június 20.

A KARC FM Bírósági akták című műsorának vendége Zinner Tibor volt, aki a Rajk-perről beszélgetett Szántó Georgina műsorvezetővel.

2017. június 18.

Az M5 Történelem és irodalom mindenkinek Tőkéczki és Takaró című műsorában Hermann Róbert, a Dualizmus-kori Kutatócsoport vezetője Deák Ferencről beszélgetett a műsorvezetőkkel.

2017. június 17.

Az Ausztráliai Magyar Életben megjelent Ligeti Dávid Egy tábornok bukása című, Conrad von Hötzendorfról írt tanulmánya.

2017. június 15.

 

A Történelmi Szemle legújabb számában megjelent Kárbin Ákos Az osztrák–magyar bank és az 1892. évi valutareform előzménye című tanulmánya. „Wekerle, mint a késő Tisza-kabinet pénzügyminisztere a Pressburger által említett levelében említést tett a Láng Lajos és Anton von Niebauer megbeszélése során felvetett elképzelésekről. Wekerle aggasztónak tartotta, hogy az osztrákok még mindig nem tettek le az ezüstpénz kibocsátásáról, hiszen az ellentétben áll a tiszta aranyvaluta-rendszerrel. Úgy gondolta, hogy ez bimetallizmushoz vezet, így az aranyvalutát nehezen lehetne bevezetni. Nem várt lépés volt számára, hogy Láng Lajos elfogadta az osztrák pénzügyminisztériumnak azt a javaslatát, hogy az államjegyeket 150 millió forint értékben kivonnák a forgalomból, amivel az Osztrák–Magyar Bankot arannyal elláthatnák, és így az ezüstforint ellentételezését forgalomba hozhatnák” – olvashatjuk levéltáros munkatársunk írásában.

2017. június 11.

Rácz Jánossal készült interjú jelent meg a Demokratában Nem voltak esélyeink címen. A beszélgetés apropóját a második világháborút lezáró párizsi békeszerződés és annak mindmáig tartó következményei képezték.

2017. június 7.

 

A Kossuth Rádió Tér-idő műsorában Kiss Dávid a Munkásőrségről beszélt Hatos Gyula mikrofonja előtt.

2017. június 6.

„A milícia szervezése a forradalom vérbe fojtása után pár héttel már felvetődött. Kezdetben közigazgatási szinten tervezték az egységek felállítását, majd az üzemekben” – olvasható Kiss Dávid Az MSZMP párthadserege című, a Magyar Hírlap oldalain megjelent cikkében.

Letölthető PDF

2017. június 6.

A Lánchíd Rádió Szabad gondolat című műsorának vendége volt Rácz János, aki a Marshall-tervről beszélt.

2017. június 4.

A Hatos csatorna Hétköznapi Honvédelem című műsorában Szakály Sándort kérdezték a trianoni békediktátumról.

2017. június 3.

Az M5 Miért című műsorának vendége Szőcs Géza költő, Takaró Mihály irodalomtörténész és Ujváry Gábor, akik a trianoni traumáról beszéltek.

2017. június 3.

„A katonatiszt lelkesen vetette bele magát a háborúba, rendkívül sok időt töltött a frontvonalon harcoló katonák között, és műveleti szintű irányítás helyett szívesebben tartott szemléket. Egy ilyen mustra alkalmával, 1942. augusztus 25-én súlyosan megsebesült egy aknavető-lövedék szilánkjától" – olvashatjuk Szakály Sándor Nem kérek kegyelmet!” – A Jány-per – Egy híres ügy a magyar jogtörténetből című, a Jogi fórum oldalán megjelent cikkében.

2017. június 3.

„Trianon. Egy szó, amelyben szinte benne foglaltatik az egész XX. századi magyar történelem…” – kezdi A Párizs környéki békeszerződések című, a Magyar Időkben megjelent cikkét Szakály Sándor. Letölthető PDF

A mandiner.hu tallózása (május 31.)

Háromszék (június 3.)

Lapszemle.ro (június 3.)

Vásárhelyi híradó (június 10.) JPG

2017. május 30.

Ligeti Dávid az első világháborús sikertelen békekísérletről közölt cikket a Magyar Hírlap hasábjain IV. Károly és a Sixtus-affér címmel. Letölthető PDF

2017. május 30.

Horthy! Horthy? Horthy – Hetven esztendő múltán a kormányzóról címmel közölt cikket Szakály Sándor a Magyar Hírlap Vélemény&Vita rovatában.

Letölthető PDF

Népszava (Friss Róbert cikke), 2017. június 2.

2017. május 29.