A  VERITAS Oral History Archívumának kutatóterme 2021. június 14-től újra – előzetes bejelentkezéssel, és az alábbi korlátozásokkal – látogatható.

A kutatók és a kollégáink biztonsága érdekében a szolgáltatásaink igénybevételének feltételei:

  • A kutatóteremben történő kutatás feltétele a védettséget igazoló dokumentum bemutatása és az érvényes védelmi rendszabályok betartása. 
  • A kutatóteremben és a közös helyiségekben kötelező a száj és orr eltakarására alkalmas maszk viselése.
  • Cél a személyes érintkezés minimalizálása, így csak a kutatóterem lesz nyitva. Személyes tájékoztatás igénybevételére, levéltári konzultációra továbbra sincs lehetőség
  • Kérjük, előzetesen konzultáljon emailben vagy telefonon az illetékes kollégákkal az interjú kutathatóságáról, (leveltar@veritas.gov.hu , Telefon: +36–1–795–4913 ) és csak az előre egyeztetett  időpontban jöjjön kutatni.
  • Étkezés a levéltár épületében kutatók részére nem lehetséges.
  • A kihelyezett kézfertőtlenítők használata kötelező.

A kutatással kapcsolatos általános információkat lásd  lentebb.

Tisztelt Kutató!

A Kormány a 129/2019. (V. 30.) kormány rendeletében döntött arról, hogy az Országos Széchényi Könyvtár 1956-os Intézet – Oral History Archívum (OHA) 2019. június 15. napjával a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltárba (VERITAS) olvad be. Az OHA dokumentumait 2019 őszén a VERITAS Zsil u. 2–4. szám alatti székhelyére költöztette át és 2020. március 4-től a gyűjtemény a kutatók rendelkezésére áll.

Tájékoztató a kutatás feltételeiről, rendjéről

A VERITAS Oral History Archívumban található interjúk kutathatóságát az interjúkészítő és az interjúadó együttes nyilatkozata határozza meg. Az egyes interjúk kutathatóságáról a kutatószolgálat munkatársai adnak felvilágosítást.

Az interjúk annotált jegyzéke a visszaemlekezesek.hu/oha oldalon tekinthető meg.

A kutatás feltételeit az OHA kutatási szabályzata tartalmazza. Az archívumban csak tudományos célú kutatásra van lehetőség, így a kutatás megkezdéséhez támogató nyilatkozat benyújtása szükséges. Egyéb, előre kitölthető nyomtatványok: Kutatási kérelem; illetve Kutatói nyilatkozat és Kérőlap.

Kutatószolgálatunk elérhetőségei és nyitvatartása:

1093 Budapest, Zsil. u. 2–4.

E-mail: leveltar@veritas.gov.hu

Telefon: +36–1–795–4913

Honlap: https://www.veritasintezet.hu

Nyitvatartás:

hétfő, kedd: 8.30–16 óra

péntek: 8.30–13.30  óra

A kutatóteremben egyidejűleg 5 fő számára tudunk kutatási lehetőséget biztosítani. A kutatóhelyek korlátozott száma és a kutatási kérések gyorsabb teljesítése érdekében kérjük, hogy lehetőség szerint előzetesen jelezzék kutatási igényüket a kutatószolgálat elérhetőségein: leveltar@veritas.gov.hu; +36–1–795–4913.

A kutatók személyes adatainak kezeléséről az adatkezelési tájékoztató ad felvilágosítást.

Elektronikus kutatási lehetőség a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár Oral History Archívumában

A VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár 2020. november 12-től hatályos kutatási szabályzata lehetővé teszi a rendelkezésre álló digitalizált interjúleiratok elektronikus kutatását.

A nyilvános és kutatható szintű interjúk (http://www.visszaemlekezesek.hu/oha) kutatásához elektronikus levélben kutatási kérelmet, kutatói nyilatkozatot, illetve támogatói nyilatkozatot kell megküldeni a leveltar@veritas.gov.hu címre. A szabályszerűen kitöltött dokumentumok benyújtása után a levéltárvezető engedélyezi a kutatást, majd a VERITAS OHA elektronikus levélben megküldi az interjú digitalizált, vízjellel, másolás- és nyomtatásvédelemmel ellátott leiratát, illetve az interjú olvasásához szükséges jelszót a kutatónak. Egyszerre 5 db interjú kérésére van lehetőség.

Köszönjük megértésüket és türelmüket!

VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár